Tohtoročné vedecké „menu“ bude čo najpestrejšie

Prečítajte si zaujímavý rozhovor s psychologičkou a dlhoročnou vedkyňou Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV,   PhDr. Vierou Rosovou, CSc., ktorá pri festivale Noc výskumníkov stojí od jeho začiatkov.

Ste spoluorganizátor Festivalu vedy - Noc výskumníkov. Čo pre Vás osobne tento projekt predstavuje?
Noc výskumníkov považujem za výborný európsky projekt, ktorý vytvára priestor pre lepšie porozumenie vede,  pre predstavenie  významných vedeckých osobností, ako aj mladých, začínajúcich  vedcov, ktorých oslovilo práve rozširovanie, prehlbovanie existujúceho poznania.  Návštevníci môžu vďaka  interaktívnej forme prezentácií získať poznatky o tom, aké témy, problémy, otázky sa vedci snažia skúmať, riešiť, nájsť odpovede.

Za svojich 6 rokov existencie sa festival stal naozaj veľkým podujatím s minuloročnou účasťou 160 000 divákov, ako sa Vám to podarilo? Čím podľa Vás začala veda oslovovať širokú verejnosť? 
Široká verejnosť oceňuje práve tú možnosť niečo si svojimi zmyslami overiť, urobiť experiment, dostať zrozumiteľný výklad o najnovších výsledkoch výskumu, vidieť a počuť vedcov, ktorých výsledky sú rešpektované doma aj v zahraničí, dozvedieť sa, čo to znamená byť vedcom. Takto získané poznatky môžu napr. pomôcť mladým ľuďom aj v budúcej profesijnej orientácii.  Iná vec je, nakoľko tento projekt  zaujal, oslovil aj  napr.  decíznu sféru, ktorá významným spôsobom ovplyvňuje podmienky pre financovanie vedy.  Diskusné fóra zamerané na význam vedy, efektívnosť vkladaných investícií do nej a pod. bývajú súčasťou hlavnej časti diania počas Noci výskumníkov aj s účasťou ministrov, či politikov. Ale nemôžem povedať, že by bolo možné konštatovať pozitívnu zmenu  reálneho, nie deklarovaného, prístupu k zabezpečeniu vedy na Slovensku.

Ako hodnotíte posledný ročník festivalu?
Minulý rok sa pôsobnosť projektu rozšírila aj do Žiliny, čo  je podľa mňa odrazom dobrej odozvy a snahy ukázať, že aj v Žiline popri Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici,  máme kvalitné vedecké zázemie. V Bratislave sa hlavná vedecká show konala v novom priestore v centre mesta –v Starej tržnici, a dovolím si povedať, že to bol šťastný krok, lebo návštevnosť bola veľmi dobrá  a program  zaujímavý.

Čím bude tento ročník iný? Na čo sa najviac tešíte Vy?
Keďže prezentácie organizácií sú každý rok nové, tak sa teším, čo nové sa dozviem. Budem spokojná, keď  tohtoročné vedecké „menu“  Noci výskumníkov 2013 bude čo najpestrejšie.

Akí sú vlastne slovenskí výskumníci?
Myslím, že takí,  ako  aj iní výskumníci vo svete. Sú to ľudia, ktorí si zachovali zvedavosť, pátrajú po pravde, všade v sebe nosia otázky, na ktoré sa snažia nájsť platné odpovede. Rôzne hodnotenia potom vyznačia tých, ktorí sú v tej- ktorej oblasti najlepší. Mám ale obavu, že ak nenastane zmena financovania vedy k jej vyššej podpore, príde Slovensko o svoj najdôležitejší  rozvojový potenciál – mladých tvorivých ľudí.

Prečo je podľa Vás dôležité propagovať vedu?
Verejnosť tak má šancu dozvedieť sa  o najnovších trendoch v rozvíjaní poznania, ktoré by malo prispievať k zlepšeniu kvality života občanov v najširšom slova zmysle.

Aký má slovenský výskum potenciál v porovnaní so zahraničím? Kde vidíte silné stránky slovenského výskumu?
Potenciál má Slovensko dobrý, ale pri klesaní výdavkov na vedu nebude stačiť len vybavenie špičkovou technikou, ktoré si inštitúcie zaobstarali za európske peniaze, ale ak budú krátené personálne a prevádzkové výdavky na vedu, nemáme šancu zabrániť odchodu vedcov do okolitých krajín a to nie na skusy, ale natrvalo.

 

Projekt je spolufinancovaný Európskou komisiou v rámci programu Horizont 2020 akciami Marie Sklodowska-Curie.

Festival vedy  - Európska noc výskumníkov 2014 - 2015, Grantová zmluva, č. 633288.

VEDA NA VLNÁCH

Súťaž pre univerzitné a vysokoškolské rádiá/rozhlasy/ ponúka jedinečnú príležitosť predstaviť svoju kreativitu pri vytvorení nových rozhlasových formátov pre popularizáciu vedy...

Bezpečnosť a kontrola potravín

7. – 8. apríl 2016, PiešťanyXIII. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Konferencia je určená širokej odbornej verejnosti pôsobiacej v oblasti potravinárstva, potravinár...