Mestá a regióny na Slovensku

  • Téma: Spoločnosť a kultúra, Spoločnosť, Ekonómia
  • Miesto konania: Stará tržnica

Informácie

Odkryjeme niektoré mechanizmy, ktoré stoja v pozadí rozvoja miest a regiónov, ale aj tie, ktoré môžu ich rozvoj brzdiť. V prvom bloku si ukážeme akým spôsobom samospráva ovplyvňuje rozvoj mesta a aj ako to môžu politici prekaziť (transparentnosť a korupcia). V druhom bloku si ukážeme ako kolujú peniaze v meste a či je lepšie ak kupujeme miestne výrobky alebo zahraničné. Na príklade MS 2011 v ľadovom hokeji v Bratislave si ukážeme čo sa stalo s peniazmi, ktoré minuli turisti v Bratislave. V treťom bloku sa pozrieme na to ako Európska únia podporuje rozvoj regiónov v SR, kam všade plynú peniaze zo štrukturálnych fondov a či je v skutočnosti tento systém efektívny. Obchodná fakulta - Prezentácia je zameraná na prezentovanie výsledkov výskumu  ealizovaného v rámci projektu VEGA 1/0635/14 ""Stav a perspektívy rozvoja trhu biopotravín, tradičných a regionálnych potravín na Slovensku"". Hravou a interaktívnou formou budú prezentované vedecké postupy, ktoré sa používajú pri výskume, ako aj výsledky, ktoré riešiteľský kolektív získal. Medzi možné formy prezentovania výskumných prístupov môže patriť ukážka senzorickej analýzy produktov (testovanie vybraných produktov), hodnotenie rôznych vlastností (ukážky laboratórnych postupov), ako aj forma dotazníkového prieskumu. Okrem toho bude prezentácia doplnená kvízovou časťou (napr. pôvod regionálnych špecialít, rôzne podoby chráneného označenia na Slovensku, hodnotenie kvality potravín a legislatívne požiadavky) a prezentáciou.

Projekt je spolufinancovaný Európskou komisiou v rámci programu Horizont 2020 akciami Marie Sklodowska-Curie.

Festival vedy  - Európska noc výskumníkov 2014 - 2015, Grantová zmluva, č. 633288.

VEDA NA VLNÁCH

Súťaž pre univerzitné a vysokoškolské rádiá/rozhlasy/ ponúka jedinečnú príležitosť predstaviť svoju kreativitu pri vytvorení nových rozhlasových formátov pre popularizáciu vedy...

Bezpečnosť a kontrola potravín

7. – 8. apríl 2016, PiešťanyXIII. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Konferencia je určená širokej odbornej verejnosti pôsobiacej v oblasti potravinárstva, potravinár...